Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

Μπορεί να φαίνεται αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Google με μια νέα μηχανή αναζήτησης. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί αν η ιδέα για αυτοσχέδιες μηχανές αναζήτησης αποδώσει καρπούς.
Αν η ιδέα της οικοδόμησης μια δική σας μηχανής αναζήτησης σας δελεάζει, να θυμάστε ότι το κόλπο είναι να μην προσπαθήσετε να ανταγωνιστείτε άμεσα την ίδια την Google. Αντί να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πάρετε μια συνολικά διαφορετική στάση – και στην πραγματικότητα είναι μια στάση που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό πρόκειται να γίνει η νέα μηχανή αναζήτησης του μέλλοντος.
Ακούγεται ενδιαφέρον; Για να μάθετε ακριβώς για τι είδους μηχανή αναζήτησης μιλάμε συνεχίστε την ανάγνωση.
Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια χώρα, σχεδόν πέρα από την κατανόηση, και μεγαλώνει κάθε μέρα. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να βρει κάποιος  αυτό που πραγματικά αναζητάει. Εκτός αν τυχαίνει να γνωρίζετε τη διεύθυνση URL της τοποθεσίας που θέλετε να επισκεφθεί, αλλιώς οι πιθανότητες να το βρει στις μηχανές αναζήτησης λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.
Αν και η όλη διαδικασία της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης δίνει σε κάθε ιστοσελίδα την ευκαιρία να αποκτήσει μια θέση στις σελίδες της Google, όπου έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ανακαλυφθεί από ανθρώπους που την ψάχνουν, υπάρχει κάτι που πραγματικά δεν λαμβάνεται υπόψη – και αυτό είναι η ακρίβεια των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια ανακριβής ιστοσελίδα αλλά παράλληλα σε βρίσκετε σε υψηλή θέση στις μηχανές αναζήτησης – για αρκετό διάστημα. Επιπλέον, ακόμη και οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης γίνονται όλο και πιο δυσμεταχείριστες με το πέρασμα του χρόνου και όσο συνεχίζουν να λανσάρονται καινούργιες ιστοσελίδες. Δεν είναι ασυνήθιστο να ψάξει κάποιος για μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να πάρει εκατοντάδες χιλιάδες (ή ακόμα και εκατομμύρια) αποτελεσμάτων πίσω.
Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει ένα κενό για ένα νέο είδος μηχανής αναζήτησης. Φανταστείτε ένα ολόκληρο δίκτυο από μηχανές αναζήτησης που η κάθε μία επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό θέμα. Έτσι, για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να βρείτε μια ιστοσελίδα που περιέχει πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα. Αντί να πάτε στο Google ή σε κάποια άλλη μεγάλη μηχανή αναζήτησης, εσείς θα πάτε σε μια ιατρική μηχανή αναζήτησης η οποία απαριθμεί μόνο αυτό το είδος των ιστοσελίδων. Ομοίως, εάν θέλατε να βρείτε πληροφορίες για επενδύσεις, θα πάτε σε μια μηχανή αναζήτησης που περιέχει μόνο ιστοσελίδες γύρω από αυτό το θέμα.
Πρόκειται για μια ιδέα που μόλις αρχίζει να προωθείται, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια γεύση από το πώς θα είναι οι μηχανές αναζήτησης στο μέλλον. Γιατί λοιπόν να μην γίνετε πρωτοπόρος και να διαλέξετε ένα δημοφιλές θέμα που το αναζητάνε κάθε ημέρα για να χτίσετε μια νέα μηχανή αναζήτησης γύρω από αυτό το θέμα.
Όταν πρόκειται για την δημιουργία της ίδιας της μηχανής υπάρχουν αρκετά προγράμματα εκμάθησης στη διαδίκτυο που αποκαλύπτουν πώς να το κάνετε. Κάντε μια αναζήτηση (σε μια μηχανή αναζήτησης!) για να τα βρείτε, και να αρχίστε να χαρτογραφείτε τις ιδέες σας για την δική σας μηχανή αναζήτησης. Μην ξεχνάτε ότι αυτή θα είναι μια μηχανή που θα επικεντρώνεται περισσότερο από οποιασδήποτε άλλη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδίκτυο, οπότε πρέπει να το έχετε αυτό υπόψη όταν έρθει η ώρα να διατάξετε domain name. Μετά από όλα, θα θελήσετε να τοποθετηθείτε σε υψηλή θέση στα αποτελέσματα άλλων μηχανών αναζήτησης, για να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι θα σας βρουν και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη μηχανή σας.
Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τις σχετικές ιστοσελίδες που είναι εκεί έξω στο διαδίκτυο σήμερα, ώστε να μπορεί να τις συμπεριλαμβάνει στα αποτελέσματά της. Φυσικά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να χτίσετε μια καθιερωμένη μηχανή αναζήτησης, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνετε αυτό το είδος το έργο πρώτα απ’ όλα θα σας επιφέρει κάποια δωρεάν δημοσιότητα. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι θα γράψετε κάποια δελτία τύπου, για να προσελκύσετε τους σωστούς ανθρώπους. Αξίζει επίσης να έλθετε σε επαφή με τις ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να αναρτηθούν στα αποτελέσματα, για να βοηθήσετε την εξάπλωση μηχανής σας.
Θα μπορούσατε να γίνετε ο ιδιοκτήτης μιας στοχευμένης μηχανής αναζήτησης σε λίγους μήνες, οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε τώρα; Βεβαιωθείτε εντούτοις να μας αφήσετε ένα σχόλιο παρακάτω! Και καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου